maandag 12 oktober 2015

Jonge prediker wordt blij als Syrische soldaten omkomen



Na Rudolph, H. Azzedine C, Hicham el O, was Oussama C. de vierde verdachte die op het beklaagdenbankje mocht zitten en uitleg gaf over datgene wat hem ten laste wordt gelegd. De 18 jarige Oussama, alias Abu Yazeed, noemt zichzelf een prediker en toonde al van jonge leeftijd interesse in politiek en samenleving. Samen met Azzedine C. en Rudolph H. behoort hij tot de bekende gezichten van vermeende IS sympathisanten in Den Haag. Uit het dossier blijkt verder dat de jonge Oussama, misschien fysiek wel jong is maar geestelijk toch veel ouder. Oussama wordt verdacht van opruiing, deelname aan een criminele/terroristische organisatie en ronselen. Meeste van zijn ‘daden’ heeft hij begaan toen hij minderjarig was. Nog ingewikkelder is het feit dat er nog een ander proces tegen hem loopt van de IND. De organisatie wil hem zijn nationaliteit ontnemen en uitzetten naar Marokko na een ambtsbericht van de AIVD dat de jongeman een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. Stom genoeg heeft de in Nederland geboren Oussama nooit een paspoort aangevraagd, wel heeft hij natuurlijk een verblijfsvergunning. Oussame werd de ‘emir van Project Dawa’ genoemd omdat hij de initiatiefnemer zou zijn. Het project had als doel om zieltjes te winnen onder jonge Moslims, voornamelijk op diegene die zich op het criminele pad bevonden.


http://outlookafghanistan.net/assets/2013/preaching.jpg

Jordy de J. is een vriend van Oussama en de voorzitter van de rechtbank Ronald Elkerbout vroeg of hij kennis had over de reis van Jordy naar Syrië en zijn terugkeer. De hoofdverdachte zegt hier niets over te hebben gevraagd. “Als hij zich er niet goed bij voelt, ga ik er niet naar vragen.” Op de vraag of hij er met Soufiane Z. erover heeft gesproken, viel eerst een stilte om vervolgens te zeggen dat ze er weleens over spraken in termen als “die broeder is vertrokken.” Met de andere Syriëgangers, de broer van Soufiane, Aniss, heeft hij geen contact en Hatim Rodgers heeft hij weleens gezien.

Naar eigen zeggen is Oussama niet zo betrokken als het misschien allemaal doet lijken. Zo heeft hij slechts aan een handjevol demonstraties meegedaan: bij een demonstratie voor de vrijlating van de inmiddels overleden Saddik Sbaa. Daarnaast was hij twee keer bij een demonstratie van de religieuze organisatie Hizbut Tahrir in 2012 tegen Charlie Hebdoo, op het Museumplein in september 2012 tegen de film Innocence of Muslims, in 2013 bij de Marokkaanse ambassade in België waar de vrijlating van gevangenen werd geëist en tot slotte een demonstratie van een Turkse stichting wiens naam hij zich niet herinnerde tegen de Egyptische dictator Sisi.  

Oussama is het gedeeltelijk eens met profeet Abraham
Over de demonstratie op het museumplein vroeg de rechter naar de foto’s van Osama bin Laden. De hoofdverdachte kon het zich niet herinneren, bovendien was niet eens bewezen dat Bin Laden de aanslagen op 11 september heeft gepleegd.
Over de demonstratie bij de Marokkaanse ambassade was Oussama diegene die een tekst had geschreven wat is voorgelezen bij de ambassade. Oussama had dit verslag eerst aan Martijn de Koning verstuurd voor feedback. De rechter vond dat er weinig tekst stond over de gevangenen en citeerde een stuk: “Wat zouden de metgezellen van de profeet Said ibn Zaid en Omar ibn al Chattab doen als ze vandaag de dag hier waren? Hoe de heiligheid van Allah wordt geschonden door de zonen van varkens en apen.”
De verdachte verdedigde zich door te zeggen dat hij veel knipt en plakt in teksten en het desbetreffende citaat zich niet kan herinneren. Zijn advocaat Michiel Pestman greep in en zei dat de demonstratie toch echt om de vrijlating van Lehsen A. ging, die twee weken lang is gemarteld op het politiebureau in Casablanca. “In het kader daarvan moet u dit zien.”
Pestman staat Lehsen A. eveneens bij in een ander proces.
Er kwam ook een tekst waarin Oussama zei dat er ‘theologisch gezien’ een vorm van haat  geoorloofd is tegenover mensen die de Islam beledigen. De haat tegenover de ongelovigen kan verdwijnen als zij in God geloven. Oussama zei dat deze tekst een beschrijving was van een incident tussen de profeet Abraham (vzmh) en zijn vader. Op de vraag of hij het hiermee eens was zei hij verbazingwekkend genoeg: “Ik ben het gedeeltelijk eens met de profeet”.

Verschillende vormen van Jihad
Wat betreft de Jihad, zei de jonge prediker dat er vier vormen van jihad zijn; namelijk een jihad tegen de ziel, duivel, ongelovigen en hypocrieten. Een gewapende jihad zou onder de categorie ongelovigen vallen en momenteel is die gaande in de landen Irak, Syrië en Afghanistan. Over Nigeria en Mali heeft hij zich niet verdiept. De strijd tegen Assad is een jihad maar de oorlog tussen verschillende gewapende organisaties onderling, is dat niet. Dit is te kwalificeren als fitna wat chaos betekent. Een jihad kan zowel tegen ongelovigen als tegen onrechtplegers.

De rechter confronteerde hem met de verklaringen van Martijn de Koning die hem beschreef als een talentvolle spreker die de As Soennah moskee onderuit haalde. De As Soennah moskee heeft verschillende verdachten uit de jihadzaak (officiëel contextzaak) laten weten niet welkom te zijn. Oussama had de ambitie om prediker te worden en iedereen was het eens dat deze jonge kerel een begenadigd spreker was. Martijn was eveneens in de veronderstelling dat Oussama ouder was toen hij hem ontmoette maar hij was pas 17 jaar.
De verdachte zei dat hij Martijn voor het eerst zag bij de Hondius-rellen in 2013 en hem vervolgens weinig zag, misschien één keer per maand. De rechter zei dat Martijn weinig opzienbarende leuzen had gehoord van Oussama op één keer na bij Hondius-rellen waarin hij aan Allah vroeg om de overwinning te geven aan Al Nusra en Abu Bakr al Baghdadi.
“Hij kende mij niet goed”, zei hij over Martijn. De rechter gaf te kennen dat Martijn wel een goede beschrijving van de jonge prediker gaf, ook bij de rechter commissaris. De naam van een ex-bekeerling, de Belg Peter Velle, kwam ter sprake. Hij heeft momenteel kanker en is voorzitter voor een comité van ex-moslims. Oussama schreef over hem als ‘die kankerpatiënt’ aan Martijn de Koning. “Dat klinkt heel onaangenaam”, zei de rechter wat de jonge verdachte toegaf. 
Wat betreft de verklaring van Martijn dat er werd opgeroepen om naar Syrië te gaan binnen de groep, zei Oussama zelf nooit deel te hebben genomen aan lezingen over Syriëgangers en niets over de Jihad postte op social media. Vervolgens kwam de rechter met een onderschept bericht  op internet waarin hij mensen opriep om naar Syrië te gaan en zich aan te sluiten bij het leger van Shaam. Volgens Oussama was het een oproep om naar Syrië te gaan maar niet voor de strijd.

Zedenprediker
De jonge Oussama stond, gewild of ongewild, ook bekend als zedenprediker. Zo adviseerde hij mensen op facebook over huwelijk, liefde en andere zaken van moraliteit. Zijn posts op facebook werden veel geliked, een specifieke post over huwelijken had 1200 likes. “Dus u had wel degelijk gezag”, wilde de rechter weten, wat de verdachte indirect wel toegaf. Ook had hij contact en telefoon nummers van sjeiks uit Saoedi-Arabië. 
De jonge prediker heeft wel een aantal radicale uitspraken gedaan, ook in de rechtszaak. Zo zei hij trots te zijn op de Islamitische vlag, de vlag die ook met ISIS wordt geassocieerd. Een bepaalde vorm van vreugde voelt hij wanneer er Syrische soldaten omkomen en zelfmoordaanslagen op militairen zijn gerechtvaardigd, zolang ze burgers maar niet aanvallen. Hij vindt het ook een nobele zaak om in Syrië te strijden maar daarmee wil hij mensen niet aansporen om richting Raqqa te gaan. Eerder heeft hij via internet zijn waardering voor Osama geuit en executie-video’s van ISIS gedeeld.
De AIVD heeft in een ambtsbericht, wat in het dossier is opgenomen, aagegeven dat Oussama een gevaar voor de nationale veiligheid vormt en IND verzocht om zijn nationaliteit in te nemen. De IND is ondertussen bezig in een procedure om hem uit te zetten naar Marokko. Stom genoeg heeft de verdachte nooit een paspoort aangevraagd, hoewel hij er wel recht op heeft.

Voorlopige uitspraak: vrij 
De rechter heeft Oussama, in afwachting van de definitieve uitspraak op 3 december, vrijgelaten. Hieronder een link naar mijn interview met zijn advocaat Michiel Pestman. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten